Георги Вулджев, Фейсбук Саботажът на тръбите на Северен поток 1 и

...
Георги Вулджев, Фейсбук Саботажът на тръбите на Северен поток 1 и
Коментари Харесай

Георги Вулджев: След саботажа на Северен поток, икономическият развод на ЕС с Русия е окончателен

Георги Вулджев, Facebook

 

Саботажът на тръбите на " Северен поток " 1 и 2 значи, че за Германия и Европа като цяло към този момент няма връщане обратно.
Разводът с Русия в икономическо-енергийно отношение е финален. Икономическият модел, при който високо продуктивната индустрия на страни като Германия се зарежда с евтините първични материали на Русия към този момент е даже физически (освен политически) неосъществим, най-малко в обозримо бъдеще.

Опцията за връщане към този остарял модел към този момент не стои пред Германия и Европейски Съюз. Остава единствено и само алтернативата, за която предизвестявам от началото на тази война - зелената климатична идеология или стопанската система.
Едното ще би трябвало да бъде жертвано за другото. Или задачите на Зеления преход ще би трябвало да бъдат доста ревизирани надолу, с цел да се допусне най-малко отчасти завръщане към лични нуклеарни и стандартни източници на сила (и то за по-дългосрочен период), или пеем опелото на европейската (и изключително германската) индустрия.

Всъщност, даже да се вземе решението да се жертва Зеленият преход, икономическите негативи от актуалната геополитическо-енергийна рецесия са неизбежни, само че най-малко ще са по-леки. При другия сюжет опасността от деиндустриализация е действителна и износът на Европейски Съюз ще стане изцяло неконкурентен по отношение на промишлените сили на Източна Азия - Япония, Китай и Южна Корея.

Дългосрочните последици на тазгодишните събития за Европейския съюз са от историческо значение. Германия е икономическият исполин на еврозоната, който крепи целия паричен съюз със своята стопанска работливост и фискална непоклатимост. Промишленият ѝ бранш е главен пазар и за износа на страни в Източна Европа, в това число такива отвън еврозоната - като България.

Ако този стопански исполин бъде пречупен, материалното бъдеще за всички страни в Европейски Съюз може да стане доста тъмно.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР